yarlığa bizi! ne demek?

yarlığamak

bagislamak, affetmek anlamlarinda turkce sozcuk.
(kahverengibotlutirtil, 20.09.2003 03:21)


"rahman" kelimesinin "esirgemek"* ve "acıyıcı" kelimeleri ile tam olarak karşılan(a)mamasından dolayı kullanılan kelime.

-----
rahmân'ı "esirgeyici" diye terceme ettiklerini görüyoruz. halbuki "esirgemek" aslında kıskanmak, yazık etmek mânâsınadır. "benden onu esirgedin." denilir. sonra kıskanılanın korunması, saklanması tabiî olduğundan esirgemek, onun gereği olan korumak mânâsına da kullanılır. "beni esirgemiyorsun." deriz ki, "beni korumuyorsun." demektir. fakat "bana merhamet etmiyorsun." gibi, "bana esirgemiyorsun" denilmez.
elemlenmek, acı duymak demek olan acımaktan "acıyıcı" da tatsız ve kusurludur, kuru bir acımak merhamet değildir. merhamet, acı felaketini ortadan kaldırmak ve onun yerine sevinç ve iyiliği koymaya yönelik olan bir iyilik duygusudur ki dilimizde tamamen bilinen bir kelimedir. biz merhametli sıfatından anladığımız tatlı mânâyı öbürlerinden tam olarak anlayamayız ve hele pek merhametli yerinde "acıyıcı, esirgeyici" demeyiz. bunun için eskilerimiz burada "yarlığamak" fiilinden "yarlığayıcı" sıfatını kullanırlardı. "rabbim rahmeti ile yarlığasın", "rahmetinle yarlığa ya rabbi!", "rahmetinle yarlığa kıl ya gani (zengin)" gibi ki, bu kelimeyi hafifleterek "yarlamak" ve "yarlayıcı" denildiği de olmuştur. ve aslında "yar (dost) muamelesi yapmak" demektir ki, merhametin sonucudur. fakat "yarlığayıcı" da isim değil sıfattır
---- kaynak: hak dini kuran dili---

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

O dünyada malın varsa sat baba